Israel i Hamas intensifiquen les negociacions al Caire per acordar un alto el foc a Gaza

El principal escull és la durada de la treva, que Hamas vol que sigui definitiva i Israel ofereix unes setmanes per després executar l'ofensiva a Rafah

RedaccióActualitzat

Es renoven els intents d'arribar a un acord de treva a Gaza que permeti l'intercanvi d'ostatges israelians per presoners palestins i faciliti unes negociacions més a fons per trobar una sortida al conflicte.

En aquesta nova tanda de negociacions, una delegació de Hamas es reunirà amb mediadors egipcis, de Qatar i dels Estats Units amb previsions d'arribar a un possible acord.

L'escenari de les negociacions és la capital egípcia, el Caire, però Israel, de moment, no hi ha enviat cap delegació, pendent de la resposta de Hamas a l'última oferta que hi ha sobre la taula. El moviment islamista fa una setmana que promet una resposta.

El principal escull és que Israel només es vol comprometre a un alto el foc de sis setmanes a canvi de recuperar el més d'un centenar d'ostatges que encara estan segrestats a la Franja des del 7 d'octubre, i després continuar l'operatiu militar. A canvi, Israel deixaria anar centenars de presoners palestins.

Algunes fonts asseguren que Hamas exigeix l'alto el foc permanent per acceptar la proposta israeliana, un escenari que Tel-Aviv no es planteja.

Un alt funcionari israelià ha dit aquest vespre que Hamas "obstaculitza tota possibilitat d'acord" en insistir a demanar l'alto el foc definitiu. Segons aquest funcionari, que ha volgut mantenir l'anonimat, qualsevol informació que apunti que Israel estigui disposat a posar fi a la guerra és falsa.

Cada vegada que s'han aproximat posicions durant el mes d'abril, el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu ha sortit dient que no acceptarà més d'unes setmanes de treva perquè no vol renunciar al que ell anomena "guanyar la guerra". És a dir, entrar a l'últim reducte no conquerit de Rafah, on s'amunteguen més d'un milió de palestins.

Aquest és l'altre tema espinós que planeja sobre les converses per arribar a una possible treva: l'ofensiva contra Rafah. Segons mitjans israelians, el govern de Netanyahu vol executar sigui com sigui l'atac a Rafah, destinat, assegura, a destruir els últims batallons de Hamas. I vol fer-ho encara que s'arribi a un acord al Caire.

I Hamas difícilment alliberarà els ostatges sabent que després l'exèrcit israelià reprendrà l'ofensiva.

Els EUA, Qatar i Egipte pressionen molt perquè s'arribi a aquest acord. L'administració Biden afronta un panorama complicat, amb protestes en més d'un centenar de campus universitaris d'arreu del país contra l'actuació d'Israel a Gaza i contra el suport de la Casa Blanca a l'ofensiva militar israeliana.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIsraelEgipteGuerra a GazaHamas
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut